FCI-Standard N° 119/ 25. 04. 2001 / GB

GERMAN SHORTHAIRED POINTING DOG

(Deutsch Kurzhaar)

DEUTSCH KURZHAAR 

Orijin ülke: Almanya

Orijinal Standart tarihi: 25.10.2000

Kulanım: Çok yönlü/amaçlı Av köpeği

Sınıflandırma: 7’ci grup FERMALI AVKÖPEĞİ

Kısa tarihçe :

Deutsch Kurzhaar ’ın geçmişi öncelikle Akdeniz ülkelerinde ağ ile yapılan avlarda başlamış, daha sonraları bu köpekler bugünkü kullanımlarına benzer şekilde kullanılmaya başlanmış ve Fransa, İspanya ve Belçika nın Flaman bölgesinden Alman Preslerinin topraklarına/ şatolarına kadar ulaşmışlardır . Bu köpeklerin en önemli özelliklerinden biri ferma yapmalarıdır. 1750 yılında il kez avda silah olarak çifte kullanılmaya başlandığında, ferma yapabilen bir av köpeğine daha fazla gereksinim duyulmaya başlanmıştır. Bu köpeklerin önünde “kanatlı avlar uçarken/ havada vuruluyor/avlanıyordu. Bu, sadece ferma yapan bir av köpeğinden çok amaçlı av köpeğine geçişin ilk adımı oldu. Çoklu özelliklere sahip olan bu av köpeğinin üretimine başlanmasının ve üretiminin geliştirilmesinin belirleyici temel taşı / temeli “Deutsch-Kurzhaar Soy kütüğü ”nün 1897 yılında tutulmaya başlanması oldu. Prens Albert zu Solms-Braunfeld ilk kez bu av köpeği için ırkın tanımlayıcı özelliklerini, vücut formunun değerlendirilme kurallarını ve son olarak basit sınav kurallarını belirledi. Bu gün ise Deutsch Kurzhaar Irkı, artık çok keskinleştirilmiş Üretim ve Sınav Regulasyonları filtresinden geçmektedir. Irk Standartlarında, çok yönlü av köpeği Deutsch-Kurzhaar Irkının fiziksel yapısının tam olarak nasıl olması gerektiği tesbit ve tarif edilmiştir. Bu da köpeğe av hayatını, görevini en iyi şekilde yapmayı sürdürerek ileri yaşlara ulaşma imkanı vermektedir.

Genel Görünümü:

Asil, uyumlu, vücut yapısı güç, dayanıklılık ve sürat ifade eden bir köpektir.Dik duruşu, akıcı dış çizgileri, sade kafası, şık / güzel taşıdığı kuyruğu, gergin ve parlak postu ve hacimli, uyumlu hareketleri onun asaletinin altını çizer.

Önemli oranlar:

Beden boyu, omuz yüksekliğini biraz aşmalıdır.

Davranışı / Karakteri (Tabiatı):

Sağlam, dengeli, güvenilir ve kontrollü yaradılışta/mizaçta, ne sinirli ve korkak ne de saldırgan.

Kafa:

Sade, bariz, ne çok hafif ne de çok ağır yapıda; cinsiyete ve beden yapısına uygun.

ÜST KAFA:

Kafatası: Yeterince geniş, hafifi kavisli, aç belirgin arka kafa çizgisi, çok derin olmayan alın çiziği, belirgin yapıda kaşlar.

Stop: sadece ölçülü yapıda.

YÜZ YAPISI:

Burun bölgesi:  Biraz ileri çıkık. Burun delikleri  yeterince uzun, geniş ve hareketli. Temelde  kahverengi, ancak siyah ya da siyak kırçıl köpeklerde siyah. Sadece beyaz temel renkteki köpeklerde et renginde ya da et renginde lekeli burun kabul edilir.

Somak : Köpeğin vurulmuş avı iyi kavrayıp taşıyabilmesi için uzun, kalın, derin ve güçlü. Erkek bireylerde daha belirgin olmak koşulu ile, burun çizgisi yandan bakıldığında düz bir çizgiden, hafif bir kambura hatta asil ifadeli bir koç burnuna kadar  her boyutta bir kambur oluşturabilir. Düz bir burun çizgisi kabul edilse de ters (konkav) bir burun çizgisi yapısal açıdan ağır bir hatadır.

Dudaklar: Çenelere yakın yapıda, çok sarkık değil, iyi pigmente / koyu renkli. Burundan aşağıya dudakların ayrılma noktasına düşey iner ve bu noktadan itibaren açık bir daire çizerek ölçülü belirgin dudak açıları oluştururlar. 

Çeneler / Dişler : Güçlü, mükemmel ve muntazam ve tam makas ön diş dizilerinde üst kesici dişler aralarında alt kesici dişleri ile boşluk kalmaksızın bunların üzerine makas gibi kapanır ve çene kemiğine dik dururlar; diş formülüne uygun 42 adet sağlıklı dişi bulunmalıdır.

Yanaklar: güçlü ve iyi adaleli.

Gözler: Orta büyüklükte, ne fazla belirgin nede derin. İdeal renk rengi koyu kahverengi , göz kapakları göze iyice yapışık, gevşek olmamalı.

Kulaklar: Ölçülü uzunlukta, yüksek ve geniş bağlantılı, düz, kıvrımsız, kafaya yakın sarkık, alt kenarları küt ve yuvarlak. Ne çok etli ne de çok narin. Dudak açısı hizasında  kadar öne doğru durmalıdır.

BOYUN: Boyu köpeğin genel görüntüsü ile uyumlu olmalı, gövdeye doğru kalınlaşmalıdır. Ensesi çok kaslı ve hafif kıvrık olmalıdır. Gıgı / gerdanında deri gergin olmalıdır (gevşek gerdan olmamalı!).

VÜCUT:

Üst profil çizgisi: düz ve arka bölümde hafif düşen bir çizgi.

Cidago: Belirgin.

Sırt: Sıkı, iyi adaleli. Omuz kemiği çıkıntıları adale ile iyice kapanmış olmalıdır.

Bel: kısa, kalın kaslı, düz veya hafif kıvrık. Sırttan bele geçiş güçlü, gergin ve iyice kapalı.

Sağrı: Geniş ve yeterince uzun,kuyruk bağlantısına doğru çok az düşen, iyice adeleli olmalıdır.

Göğüs: Geniş olmaktan ziyade derin, ön göğüs yapısı belirgin olmalıdır. Göğüs çatısı mümkün olduğunca arkaya doğru uzanmalı, göğüs çatısı ile ön dirsek aynı yükseklikte olmalıdırlar. Kaburgalar iyi kavisli, ne düz ne de tam dairesel / fıçımsı olmalıdır. Arka kaburgalar kısmı hafif aşağıya sarkmalıdır.

Alt profil çizgisi ve karın : Zarif / şık bir kıvrımla karın bölgesine, arkaya doğru yükselen, kuru / sade bir hat oluşturur.

KUYRUK:  Sağrıya yüksek bağlantılı, Bağlantı bölgesinde güçlü, sonra incelen ve orta uzunlukta. Av şartları sebebi ile yarısı kadar kısaltılır. Köpek sakin dururken aşağı sarkan, hareket halinde ise yatay, sırt çizgisinin çok üstünde ya da kıvrık tutulmaz. 

AYAKLAR / BACAKLAR

ÖNLER :

Genel olarak : Önden bakıldığında düz ve birbirine paralel; yandan bakıldığında iyice gövdenin altında duran bacaklar.

Omuzlar : Eğik ve arkaya doğru yatık omuz kemiği (yaprağı). Güçlü, sade adale yapısı. Omuz yaprağı ve üst kolun oluşturduğu iyi omuz açısı.

Üst kol: Mümkün olduğunca uzun, iyi, sade / kuru adaleli.

Dirsekler: Gövdeye yapışık, ama baskı altında gibi değil, ne dışarı ne de içeri dönük, iyice geriye doğru yerleşmiş. Alt ve üst kolların yaptıkları dirsek açısı iyi / dengeli.

Alt kol: Düz, yeterince adaleli. Güçlü ama kaba olmayan kemikler.

Ön ayak eklemi: Güçlü. 

Ön orta ayak:  Alt bacağa göre yaptığı açı çok az (minimal), ama asla dik olmamalı.

Ön ayaklar / patiler : Şekli tam yuvarlak formdan oval / kaşık formuna kadar değişken. Birbirine yakın duran yeterince kavisli parmaklar. Güçlü, tırnaklar. Kaba, dayanıklı taban yastıkları. Ayaklar, dururken ya da hareket halinde paralel basmalı, ne içeri ne de dışarı dönük basmalıdırlar.

ARKALAR :

Genel olarak: Arkadan bakıldığında bacaklar düz ve paralel. İyi, doğru açılar. Güçlü kemikler.

Üst bacak: Uzun, geniş ve adaleli. Kalça ve üst bacak arasında iyi bir açı.

Dizler: güçlü, üst ve alt bacak arasına da iyi / doğru açı.

Alt bacak: Uzun, adaleli ve sinirli. Alt bacak ile arka orta ayak arasındaki açı iyi / doğru.

Sıçrama eklemi: Güçlü

Arka orta ayak : Dikey ve güçlü

Arka ayaklar/patiler: Şekli tam yuvarlak formdan oval / kaşık formuna kadar değişken. Birbirine yakın duran yeterince kavisli parmaklar. Ayaklar, dururken ya da hareket halinde paralel basmalı, ne içeri ne de dışarı dönük basmalıdırlar.

Hareketi mekanizması: Hacim ifade eden, arka bölümün bedeni güçlü şekilde ittiği ve önlerinde aynı oranda çektiği ifadesine sahip, ön ve arka bölümde ayakların, bacakların birbirlerine göre tam paralel bulunduğu, bastığı, bu arada tüm bedenin gayet dik bulunduğu/durduğu hareketler. Rahvan yürüyüş, yani hayvanın süratli / tırıs tempoda bir yandaki ön ve arka ayaklarını aynı anda ileri attığı yürüyüş şekli istenmez.

Cilt : Buruşuk olmamalı, gergin ve altındaki adalelere iyice yapışık olmalıdır.

TÜYLER / POST:

TÜYLER: Kısa ve sık, sert ve dayanıklı  hissedilmelidir. Baş da ve kulaklarda  tüyler daha ince ve kısa olmalı, kuyruk altında da belirgin şekilde daha uzun olmamalıdır. Tüm vücudunu sarmalıdırlar.

RENK:

  • Düz kahve rengi, işaretsiz.
  • Kahve rengi, göğüs ve bacaklarda az miktarda beyaz ve kırçıllı işaretler
  • Kafa koyu kahve, koyu kahve kırçıl, koyu kahve paftalar. Bu renklerdeki bir köpeğin ana / temel rengi kahverengi ve beyaz değildir, ama tüylerde beyaz ve kahverengi öylesine iç içe geçmiştir ki, bu renklerden av için son derece uygun ve değerli bulunan belirsiz dış renk ortaya çıkar. Arka bacakların iç kısımları ve kuyruk ucu rengi çoğunlukla daha açıktır.
  • Kahve rengi kafa, açık kahve kırçıl, kahve rengi paftalar, benekler ya da paftasız. Bu renk kombinasyonunda kahverengi tüy oranı düşük, beyaz tüyler ise çoğunluktadır. 
  • Beyaz, kafa kahve rengi, kahve rengi pafta ya da benekler.
  • Siyah renk aynı kahve renginin ayrıntılarında ve kırçıl detaylarında.
  • Sarı leke(ler) kabul edilir.
  • Akıtmalar, lekeler ve renkli / lekeli dudaklar kabul edilir.

CESAMET / BÜYÜKLÜK :

Omuz yüksekliği :

Erkeklerde:  62 – 66 cm

Dişilerde:  58 – 63 cm 

 HATALAR :  Yukarıda tarif edilen noktalardan tüm sapmalar hata kabul edilmeli, ve hataların değerlendirilmesi yukarıdaki noktalardan olan sapmaların oranalarına göre yapılmalıdır.

  • Duruşda / üretimde (kırma olamsı) hata, cinsiyet tipinde hata.
  • Fazla kısa somak.
  • Fazla ya da az sarkık dudaklar
  • İki dişin eksik olması (P1 ve M3), bu şu anlama gelir: toplam 4 P1 ve 2 M3 den en fazla ikisi eksik olabilir. F
  • Çok açık renk gözler, açık sarı alıcı kuş gözü renginde.
  • Çok uzun, çok kısa, çok ağır, çok dar / yakın bağlantılı ya da dönük kulaklar.
  • Gevşek gıgı derisi.
  • Sırtta hafif de olsa sazan sırtı kamburu.
  • Çok kısa sağrı.
  • Çok derin göğüs.
  • Kuyruğun sırt çizgisinin çok üzerinde ya da kıvrık taşınması.
  • Dışa ya da içe dönük dirsekler.
  • Dik arka bacaklar (sağrı, diz ve sıçrama eklem açılarının hepsinin birden çok açık olması durumu)
  • Arkalarda hafif varil bacak, hafif  X / inek bacak yada dar inek bacak görüntüsü.

AĞIR HATALAR

  • Hantal, lenfatik, ağır / kalın kemikli vücut yapısı.
  • Çok belirgin stop.
  • Beyaz renkli bireyler (köpekler) dışında et renginde ya da lekeli burun.
  • Sivri somak, konkav / yukarı bükük burun çizgisi.
  • Tam ya da kısmen kerpeten ön diş dizileri. (4 ve üzeri yaşlardaki köpeklerde yaşlılık kerpeteni tabir edilen durumun, bir DK Derneğinin daha önceki bir tarihte düzenlemiş olduğu bir Irk Standartları Yarışması’nda dişlerde bir hata olmadığı belgeleniyorsa, değerlendirmeye etkisi olmaz, 
  • Sırtta belirgin “sazan sırtı” kamburu. Hafif “eğer bel”.
  • Belirgin göğüs derinliği noksanı. Kısa yeterince belirgin olmayan ön göğüs. Çok dar yada varil benzeri yuvarlak göğüs yapısı.
  • Dik ön orta ayaklar.
  • Dururken ya da hareket halinde tam X / inek ya da varil benzeri arka bacaklar.
  • Aşırı büyük / geniş arka kısım.
  • Birbirinden açık durun parmaklar.
  • Yassı patiler.
  • Ağır hareket mekanizması
  • Belirtilen omuz yüksekliklerinden 2 cm den fazla şaşmalar.

ELENMEYE SEBEP OLACAK HATALAR

  • Köpeğin agresif / saldırgan yada korkak olması, her şeyden korkması
  • Cinsiyet tipinden kaba sapmalar
  • Toplam 4 ad. P1 ve 2 M3 den 2  ikiden fazla dişin eksik olması.
  • Bir diş veya birkaç diş olmaması (P1 ve M3 hariç).
  • Görünmeyen dişler, bir DK Derneğinin daha önceki bir tarihte düzenlemiş olduğu bir Üretim İzni Irk Standartları Değerlendirmesi ya da bir Üretim İzni Sınavında dişlerde bir hata olmadığı/bulunmadığı belgelenemiyorsa,  eksik kabul edilir.
  • Alt ya da üst çenedeki kesici ön dişlerin, makas diş dizininden, alt çenenin önde, üst çenenin önde, bir çenenin çarpık olması sebebiyle oluşmuş tüm hatalar. 
  • Normal diş dizini dışında fazla dişler.
  • Çene ya da dudak ta yarıklar.
  • Çok gevşek / sarkık göz kapakları,  ektropi (göz kapağının dışa dönük olması), entropi (göz kapağının içe dönük olması), Distichiasis ( çift kirpik sırası bulunması).  
  • Mahmuz ya  da fazla parmak bulunması.
  • Her tür şahsiyet zayıflıkları.
  • Açıkça / Belirgin olarak fiziksel ya da davranış bozuklukları sergileyen köpekler diskalifiye dilmelidirler.

Not: Erkek köpeklerin mutlaka skrotum’a inmiş 2 adet testisi, yumurtalığı olmalıdır.

Farklı şematik

                                                           Köpek dişlerinin türleri

  1. a) Doğru Makas Isırışı
  1. b) Şartlı Doğru Kerpeten ısırış,üretimde dikkat (4 Yaşa kadar en fazla iyi verilebilir. Anne ve baba da iyi ise üretim izini verilebilinir ama tavsiye edilmez. 4 yaş üzeri eski kerpeten değerlendirmede etkisi yoktur ( 4 yaşın altındakiler için mutlaka makas ıspatlanmalıdır)
  1. c) Başarısız ileri ısırış (Elimine)
  1. d) Başarısız geri ısırış (Elimine)